Logowanie

Ukryj panel

Strona główna
MRT Net
Reklama
Logowanie
Nick :
Hasło :
 Zapisz
Rejestracja
Zgubiłeś hasło ?

Kamerki internetowe.

Panel sterowania
MRT Net
Aktualności
Artykuły
Archiwum
Czas na narty !
Czas na rower !
Zwiedzaj Kraków
Plikownia
Linki
Kalendarz
Galeria
Radio Online
Gry Online
Twój YouTube!
Ankiety
Newsletter
RSS
Księga gości
Wyszukiwarka
Kontakt

Reklama
MRT Net

40% zniżki karnet w PKL.

Partnerzy

Wyszukiwarka
Zaawansowane szukanie

Chmura Tag'ów
Microsoft Programy Samsung Wave Android Bada Aktualności Linki Nowości Informacje Fotografia T-Mobile Technologie Adobe Specyfikacje Galaxy Premiera Zapowiedzi Intel Nvidia Kraków Architektura Biotechnologia Chip System Nawigacja Galileo Gps Windows Linux Galeria Software Hardware Top 500 Superkomputery Serwer Wirtualizacja Flash Pamięci Internet Plikownia YouTube Gry Radio Amd Panasonic Nokia Nikon Sony OS Cloud Computing Red Hat Enterprise Toshiba LTE 4G Lockheed Martin Motorola IBM Internet Explorer 11 Grafen Wirtualna Mapa Krakowa Lamusownia Kraków DVB-T2 TeamViewer 13.0 Fifa 2018 Trasy rowerowe Pro Evolution Soccer 2018 Mozilla Firefox Pity 2017 Rakiety NSM Windows 8 Sony Xperia Tablet S LEXNET Samsung Galaxy S9 Dworzec Główny Kraków PKP Windows Phone Windows 10 Microsoft Lumia 950



  Naukowcy obalają mity dotyczące kremów przeciwdziałających starzeniu.
Artykul
Kategoria : Medycyna
Dodany : 27.09.2011 15:45
Komentarze : 0



Młodzieńczo wyglądająca aktorka promuje krem, który według producentów skrywa tajemnicę wiecznego piękna; ten schemat reklamowy jest tak wyeksploatowany, że prawie go nie zauważamy, podchodząc do ogromnej oferty kremów i maści z rosnącą rezerwą.

Teraz sceptycy z całej Europy mogą podeprzeć się nowym, finansowanym ze środków UE badaniem międzynarodowego zespołu naukowców.

Badacze z Francji, Niemiec, Węgier, Zjednoczonego Królestwa i USA przedstawiają w czasopiśmie Nature dowody na to, że białka, które mają znacząco wydłużać życie niektórych organizmów, w rzeczywistości nie mają wpływu na długowieczność zwierząt.

Kremy przeciwdziałające starzeniu skóry często mają działać na gen wytwarzający to białko, zwane sirtuiną. W branży kosmetyków rozpowszechnione jest mniemanie, że sirtuina, często nazywana "genem długowieczności", jest aktywowana przez resweratrol - otrzymywaną z roślin substancję występującą w śladowych ilościach w czerwonym winie. Omawiane badanie dowiodło jednak, że podgląd ten jest oparty na fałszywych przesłankach.

Badanie otrzymało dotacje w wysokości 10 699 805 euro w ramach projektu PROTEOMAGE ("Analiza funkcjonalna mechanizmów ewolucyjnych starzenia się w zaawansowanych badaniach proteomicznych") oraz 10 mln euro w ramach projektu LIFESPAN ("Integracja badań nad rozwojem i starzeniem się"). Oba projekty były realizowane w ramach obszaru tematycznego "Nauki przyrodnicze, genomika i biotechnologia na rzecz zdrowia" szóstego programu ramowego (6PR).

Sirtuiny były dawniej łączone ze starzeniem się i długowiecznością u drożdży, nicieni i muszek owocowych, tj. organizmów powszechnie używanych jako modele biologiczne starzenia się ludzi. Naukowy twierdzili, że gdy geny organizmu nadprodukują sirtuinę, długość jego życia znacznie wzrasta. U nicieni wzrost ten sięga nawet 50%.

Omawiane badanie przynosi niemal rozstrzygające dowody, że wpływ na długość życia zwierząt obserwowany w poprzednich eksperymentach nie był w rzeczywistości powiązany z sirtuiną.

Jeden z autorów pracy, dr David Gems z Uniwersytetu w Londynie, jako pierwszy zbadał dwa różne szczepy nicienia, z których każdy pochodził z innego z poprzednich badań. Nicienie zostały genetycznie zmodyfikowane, tak aby gen sirtuiny stał się nadaktywny. Zgodnie z oczekiwaniami, genetycznie zmodyfikowane nicienie żyły dłużej niż nicienie z grupy kontrolnej, których nie modyfikowano.

Jednak gdy przygotowano badanie w taki sposób, aby jedyną różnicą między kontrolnymi i badanymi nicieniami był poziom sirtuiny, okazało się, że zjawisko długowieczności zniknęło. Oznacza to, że wcześniej obserwowaną długowieczność musiały wywoływać inne czynniki genetyczne. W jednym z dwóch pierwotnych szczepów odkryto, że chodzi o mutację genu biorącego udział w rozwoju komórek nerwowych.

Dr Gems komentuje: "Te wyniki są bardzo zaskakujące. Przeanalizowaliśmy ponownie najważniejsze eksperymenty łączące sirtuinę z długowiecznością zwierząt i żaden nie wytrzymuje próby weryfikacji. Sirtuiny nie tylko dalekie są od bycia kluczem do długowieczności, ale w ogóle nie mają nic wspólnego z wydłużaniem życia. Mimo to uważam, że dobrze się stało: w końcu dla postępu nauki weryfikacja starych koncepcji może być równie ważna jak tworzenie nowych. Ta praca powinna pomóc skierować wysiłki naukowców ku tym procesom, które rzeczywiście odpowiadają za procesy starzenia".

Naukowcy zbadali także transgeniczną wersję muszki owocowej, Drosophila melanogaster, u której podniesiono poziom sirtuiny. Transgeniczny model był wcześniej przedmiotem badań, które wskazywały na aktywację sirtuiny jako przyczynę zwiększonej długowieczności muszki.

Udało się dowieść, że za wydłużenie życia owada odpowiadają inne czynniki genetyczne.Projekt SYSCILIA potrwa do 2015 r.


źródło: University College London
  



^ Wróć do góry ^
Powered by MRT Net 2004-2025.