Logowanie

Ukryj panel

Strona główna
MRT Net
Reklama
Logowanie
Nick :
Hasło :
 Zapisz
Rejestracja
Zgubiłeś hasło ?

Kamerki internetowe.

Panel sterowania
MRT Net
Aktualności
Artykuły
Archiwum
Czas na narty !
Czas na rower !
Zwiedzaj Kraków
Plikownia
Linki
Kalendarz
Galeria
Radio Online
Gry Online
Twój YouTube!
Ankiety
Newsletter
RSS
Księga gości
Wyszukiwarka
Kontakt

Reklama
MRT Net

40% zniżki karnet w PKL.

Partnerzy

Wyszukiwarka
Zaawansowane szukanie

Chmura Tag'ów
Microsoft Programy Samsung Wave Android Bada Aktualności Linki Nowości Informacje Fotografia T-Mobile Technologie Adobe Specyfikacje Galaxy Premiera Zapowiedzi Intel Nvidia Kraków Architektura Biotechnologia Chip System Nawigacja Galileo Gps Windows Linux Galeria Software Hardware Top 500 Superkomputery Serwer Wirtualizacja Flash Pamięci Internet Plikownia YouTube Gry Radio Amd Panasonic Nokia Nikon Sony OS Cloud Computing Red Hat Enterprise Toshiba LTE 4G Lockheed Martin Motorola IBM Internet Explorer 11 Grafen Wirtualna Mapa Krakowa Lamusownia Kraków DVB-T2 TeamViewer 13.0 Fifa 2018 Trasy rowerowe Pro Evolution Soccer 2018 Mozilla Firefox Pity 2017 Rakiety NSM Windows 8 Sony Xperia Tablet S LEXNET Samsung Galaxy S9 Dworzec Główny Kraków PKP Windows Phone Windows 10 Microsoft Lumia 950



  Kraków: Do 2022 r. powstanie Centrum Innowacji oraz Badań Żywności
Artykul
Kategoria : Gospodarka
Dodany : 26.09.2019 00:07
Komentarze : 0



Do jesieni 2022 r. na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie powstanie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Koszt inwestycji (budowa i wyposażenie) to 65,4 mln zł, z czego 40 mln to środki unijne z budżetu województwa małopolskiego.

W piątek zarząd województwa małopolskiego przekazał władzom Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie promesę na 40 mln zł. Środki te pochodzą z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020. Pozostałe koszty – ok. 25 mln zł – to wkład własny uniwersytetu.

Realizacja inwestycji powinna ruszyć w przyszłym roku i - jak poinformowała uczelnia - zakończyć się 31 października 2022 r.

W Centrum pracować mają nie tylko naukowcy, ponieważ oferta badawcza skierowana będzie też do przedsiębiorców działających w sektorze rolno-spożywczym, a zwłaszcza do producentów i przetwórców.

„Spełnia się nasze marzenie o rozbudowie Wydziału Technologii Żywności naszej Uczelni. Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności będzie największą inwestycją w historii naszej Uczelni. Będzie to ośrodek z najnowocześniejszą w Polsce Południowej infrastrukturą, która pozwoli na koncentrację i intensyfikację działalności badawczo-rozwojowej i wdrożeniowej w zakresie innowacyjnych technologii produkcji bezpiecznej i żywności, co z pewnością przyczyni się do rozwoju nowych produktów i poprawy jakości produktów żywnościowych na rynku, a także optymalizacji warunków przechowywania i zagospodarowaniu odpadów” – powiedział prof. Włodzimierz Sady, rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Wicemarszałek województwa Łukasz Smółka podkreślił, że jest to "kolejne ważne przedsięwzięcie, które posłuży wzmocnieniu infrastrukturalnego sektora naukowo-badawczego" i że ta "nowa inwestycja pozwoli na zwiększenie możliwości i rozwoju uczelni, poszerzy zakres zdobywanej wiedzy".

Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności stanie na terenie Uniwersytetu Rolniczego przy ulicy Balickiej. Powierzchnia użytkowa budynku wyniesie 3,1 tys. mkw.

Uczeni będą tu pracować nad nowymi technologiami produkcji i przetwórstwa żywności – takimi technologiami, które poprawią jakość jedzenia (polepszą wartość odżywczą, wyeliminują szkodliwe składniki i alergeny) i przyczynią się do wzrostu konkurencyjności polskiej żywności i całego sektora spożywczego. Nowa jednostka ma też poszukiwać nowych systemów pakowania i magazynowania żywności i przetwarzać odpady pochodzące z przemysłu spożywczego.

Działalność Centrum w dużej mierze skupiona będzie na ekologii i ochronie środowiska – poprzez m.in. maksymalne wykorzystanie potencjału surowców roślinnych i zwierzęcych oraz zapewnienie odzysku składników aktywnych substratów i ich wykorzystanie w gałęziach przemysłowych: od technologii żywności, medycyny i farmacji, przez rolnictwo i hodowlę zwierząt, na przemyśle paliwowym i kosmetycznym kończąc.

W ramach jednostki wydzielone zostaną dwa obszary działalności naukowej: gospodarczy – nakierowany na współpracę z przemysłem rolno-spożywczym i komercjalizację wyników innowacyjnych badań; oraz niegospodarczy - zajmujący się badaniami własnymi.

W części gospodarczej Centrum działać będą zespoły laboratoryjne, takie jak m.in.: linia piekarsko-ciastkarska z magazynem i młynem; minibrowar ze śrutownią, magazynem i leżakownią piw; linia mięsa wraz z magazynem oraz linia ryb; pracownia sensoryczna z przygotowalnią; laboratorium mikrobiologiczne; laboratorium analityczne; laboratorium technologii przetwarzania odpadów; pomieszczenia urządzeń modułowych.

W części niegospodarczej będą następujące zespoły laboratoryjne: bioreaktory; linia do produkcji soków, napojów i win z leżakownią win i magazynem; linia mleka z magazynem; pracownie – gastronomiczna, nutrigenomiki, proteomiki; histologiczna, komórek pierwotnych, wysokospecjalistycznych technik analitycznych (analizator zapachów); laboratoria - fizycznych modyfikacji, suszarnicze i odzyskania substancji prozdrowotnych, ekstruzji i tłoczenia, sortowania, konfekcjonowania, pakowania i znakowania surowców i produktów, przechowalnicze, automatyzacji procesów technologicznych.

Wyposażenie laboratoriów mają stanowić nowoczesne urządzenia analityczne, pozwalające na dokładną i szybką analizę składu i właściwości produktów.

Przekazanie promesy nastąpiło podczas uroczystości 45-lecia Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego. W programie obchodów znalazło się też odsłonięcie tablicy poświęconej prof. Mieczysławowi Pałasińskiemu.



źródło: pap
  



^ Wróć do góry ^
Powered by MRT Net 2004-2025.